Stan är full av vatten

Så, man har hört talas om insnöad, men invattnad är något helt annat. Det värsta har regnat iväg, och cyclonen Oswald fortsätter söderut. Idag kom den första notisen på Aftonbladet då den närmar sig Sydney. Ett smakprov på det extrema vädret det här landet kan frambåda och det är rent ut hemskt att följa nyheterna där folk står utan hem på grund av eld eller vatten. 
.
Här hemma tog vi vad vi hittade som droppkärl och stoppade varenda springa i lägenheten med vadsomhelst tyg vi kunde hitta. Nu har vi vatten och mögelskador i hela taken, i heltäckningsamttorna och väggarna i vardagsrummet. Nog för att vädret varit extremt, men hus standarden kan man ändå tycka är under all kritik när det boksvaligen regnar in genom taket och väggarna. Helgen på jobbet gick åt att täta läckor, tömma vattenfyllda hinkar och rädda kläder från fuktskador. Igår dog allt vad internet och telefonlinjer heter. (Så ledsen att vi inte kunde nå er innan ni hoppade på planet till Svea)
.
Vi som bor på höga höjder och nära havet har haft tur. Värre är det för platta städer. Regnet började onsdagskväll och torsdag morgon åkte vi i hällande regn mot Rockhampton och flygplatsen. (Värre hejdå än att gråta i spöregn på väg till bilen finns knappt!). Lyckligtvis lyfte planet om än några timmar försenat, hade de åkt med ett plan på fredagen hade de fortfarande suttit fast i Rockhampton, som idag är helt översvämmat och till del evakuerad. De har under dagen plockat upp folk från hustak med helikopter. Jag tog mig till Gladstone som en bland de sista då jag körde från Rockhampton, efter att ha suttit still i över två timmar pga. vägarbeten. Nu är alla vägar runt stan helt avstängda och översvämmade. Det var på håret dock, med en sur Inga som fick vatten i motorn av att köra i 3-5 centimeters högt vatten, kunde jag nog precis gasa mig in i stan. Bundaberg två timmar söderut är helt täckt i vatten och man tar sig inte runt om man inte har en liten båt. Skrämmande. 
.
Sänglinne och handdukar fick vridas ur var femte timma. 
 
Blöt altan, men hällande regn som aldrig går att fånga på kamera. 
Inte en bild på vår smutsoga kylbox, utan på hur mycket vatten som regnade ned på mindre än 24 timmar. 
Och på köpet fick vi en pool på vår parkeringaplats.
 

Glatt 2013

Dags för dykning!
På väg ut till dyk-siten. (Det är lika roligt varje gång att läpparna ser silikonade ut i masken)
Glad tjej!
Staghorn koraller
Simmar nedåt
.
Mellan koraller
TIlly spanar
.
Hey Hey!
OK säger Henrik
Hey Hey säger fisken
Musslan putar
.
.
.
Dykinstruktören strechar fenorna
.
Upp igen
Sista dyket för dagen. 
Alla kort över och under vattnet är knäppta med nya GoPro Hero 3 med Henrik bakom knappen.  (Exklusive Glatt 2013 hälsningen, den ska Fredrik med superkamera ha credd för). 
Sammanfattningsvis (3 olika dyk-siter med totalt 4 dyk på tre dagar)  fanns fantastiska korallformationer att se, staghorn korallerna och de som ser ut som svampar med stora platta huvuden var de mest utbredda och största. Sikten var dock inte den bästa alla gånger och fisk och djurmässigt var vi lite ledsna över att inte se haj eller sköldpaddor. Jag som vill se så mycket djurliv som möjligt var lite besviken trots alla små färglada akvarie fiskar vi fick simma med. Men överlag så härligt att komma under ytan igen och det är ett gott tecken att starta året under ytan, bäddar för ett äventyrligt år!
Nästa gång vi sticker till Airlie beach/Whitsundays kommer vi dock satsa på en båt som tar oss ut till det yttre barriärrevet för, förhoppningsvis, rikare djurliv. 

Power Play

Svårslagen första januari. Vi åker från ett regningt Airlie Beach, ut till skärgården i Whitsundays mot solen. Två dagar cruisandes runt bland öarna och en morgon ensamma på Whitehaven Beach. Med dykning, snorkling och solning, 30 grader plus i luften och 27 i vattnet, på schemat kan vi konstatera att vi definitivt upplevt värre starter på nya år. Fantastiskt sammanfattar det ganska bra, även fast ordet inte fullt ut kan beskriva de magiska vattnen, öarna och utsikternta helt rättvist. 
På med våtdräkter för dagens första dykning. 
Aktern på "Vår" båt, PowerPlay. 
Aktern på "Vår" båt, PowerPlay. 
.
Mot solnedgången
.

Vänner

Tusen kramar, tusen skratt, tusen minnen och tusen tårar rikare. 
Jag har mest unnat mig att njuta av det faktum att vi är så lyckliga som har vänner beredda att resa jorden runt för oss, och har knappt tänkt tanken dator. Till de tusentals nya saker vi är rikare på finns vad som känns som tiotusentals underbara bilder. Veckorna efter nyår kommer upp pö om pö här, lite som det brukar bli. 
.
Lake Awoonga, Januari 2013. 
 

New Years Eve 2012/2013

Airlie Beach till 2013´s nyår hade knappast kunnat bli bättre. Att vi hade ungefär tio timmars fint väder från midnatt till lunch dagen efter, spelade faktiskt mindre roll. Söndags lunch regnade det så vi trodde Inga skulle flyta bort på campingen, med några uppehåll lyckades vi promenera Airlie Beach main street upp och ned och fick äntligen träffa Patrick och Wendy(Alldeless för länge sen!) igen plus Patricks föräldrar Cickie och Lasse som också firade jul och nyår down under. Värme upp med lunch och pubrunda fram till natten inför nyår.
Nyårsafton trotsade vi spöregnet och dansade bort timmar på backpackerbarerna och skålade in tolvslaget kring ett trångt litet bord på en kvarterspub med gin och tonic. 
Innan vi hann så långt fick vi för-bubbel tillsammans med Patrick och Wendy,Cickie och Lasse i deras hyrda lägenhet och senare slussade i bil för att undvika hårkatastrofer (Matilda och Fredrik) pga. väta, till middags resevationen. Tittade med stora ögon på Patrick som slukade världens kanske största krabba. Vidare till suspekta barar för drinkar innan vi högg ett bord på den där puben att räkna ned 2012 till 2013 på.
.
(Bilderna blir av oklar anledning suddigare och suddigare. Och suddigare.)
.
.
.
.
Morgon på Airlie Beach
MainStreet
Världens kanske största monster krabba!
Middag
Patrick och wendy
Första bar stoppet
Patrick, Cickie, Lasse och Wendy
Love
Tjohoo!
Wendy och Jag
Du och jag mot världen!
En timme kvar!
.Räknar ned!
.
Bröderna röd-näsa
 
HAPPY NEW YEAR!
Tack bästa Sydney-bor för ett fantastiskt Nyår!

RSS 2.0